28 Temmuz 2012 Cumartesi

Bakıcı Yardımı

Yakın akrabalarından birisinin,"Anneniz yaşlı ve hasta,devlet bu durumda olanlar için "Bakıcı Parası" desteği sağlıyor.Bu destekten sizde faydalansanıza...Eğer,düşünürseniz bu konuda yardımcı olabilirim." uyarısıyla,bir araya gelen üç kız kardeş,bu olanaktan yararlanmaya karar verdiler.

Fakat,ortada küçücük bir mesele vardı.
Devlet,bu desteği sağlarken,yaşlı ve hasta adayının iş görmezlik durumunun olması şartını koymuştu.Bir de,iş görmezlik durumunu karşılayacak maddi olanaklarının sınırlı olması gerekiyordu.
Anneleri,babalarından kalan emekli maaşıyla geçiniyordu.Aldığı emekli maaşı ancak geçimi sağladığı ve bakıcı masrafını karşılamaya yeterli olmadığı için,işin ekonomik yanı kendiliğinden çözüme kavuşuyordu.Fakat,asıl sorun annenin iş görmezlik raporunu alabilmesiydi.
Anne, yaşlı ve hasta olmasına rağmen,yatağa bağlı kalmadan kendi işini görebilecek durumdaydı.(Yemek yiyebilme,tuvalate gidebilme...vb)
Bu durumda geriye bir tek çözüm yolu kalıyordu.İş görmezlik raporu almak için doktorun huzuruna çıkıldığında,annenin biraz rol oynaması gerekiyordu.
Bir kaç tanıda hastalığı olan yaşlı annenin hastalık raporları da,küçük bir rolü destekleyecek durumdaydılar.
Yardımcı olacakları yakınlarının da bulunduğu bir anda anneye,doktor karşısında nasıl davranacağı,sorular karşısında neler söylemesi gerektiği gibi, küçük yalanlardan oluşan rolü ezberletildi.anne,önce itiraz etse de,çocuklarının ısrarına dayanamayarak,kendisini rolüne kaptırdı.
İş görmezlik raporu veren heyetten randevu alındı.Randevu günü,önceden hazırlanmış hastalık raporları,kullanılan ilaçların kutuları,çekilen röntgen ve emar filmleri de hazırlanılarak,heyetin karşısına annelerini oturttular.
Anne, az duyan kulaklarıyla sorulan soruları duymazlığa getirdi.Heyetteki doktorlar,"Elini oynat,kolunu kaldır." gibi komutları yüksek sesle haykırırken,anne söylenenleri yapamaz halde olduğunu ispat edercesine hareket ederek,rolünü hakkıyla oynadı.Hatta daha ileriye giderek,çaresizliğine ağladı bile..
Elindeki dökümanlarda durumunu desteklediği için sağlık kurulu annenin çocukları için talep ettiği "Bakıcı Parası" desteğini onayladı.
Üç kardeş,annelerine sağlanan desteği almanın sevinciyle birbirlerini kutladılar.
Şimdi geride kaldırılması gereken küçük bir engel daha vardı.Bütün bu olanlardan habersiz olan ağabeyleri,bu duruma ne diyecekti?Büyük olasılıkla ağabeylerinin yapılanları desteklemeyeceği gibi,alınan raporu iptal ettirmesi bile söz konusuydu.
Olayı ağabeylerinden saklamaya karar verdiler.
Fakat,ummadıkları bir şey oldu.Tatil için memlekete gelen ağabeyi,bir akraba ziyaretinde yapılanları duyduğunda kulaklarına inanamamıştı.
Ona göre,annesinin geçim sıkıntısı yoktu.Annesi yaşlı ve hasta olmasına rağmen,heyet karşısında oynatılan roldeki kadar kötü de değildi.Üstelik,ekonomik olarak yardımcı da oluyordu.Böyle bir yardımın alınmasının,gerçek mağdurlara haksızlık olduğunu düşünüyordu.En üzüldüğü yan ise,bu yardımı alabilmek için yalan söylenmesi ve annenin kendisini olmadığı kadar kötü göstererek,rol yapmasıydı.
Kız kardeşlerden ikisini çağırarak,konuyu açtı.
Kız kardeşler,bu yardımdan hasta ve yaşlı yakını olan herkesin yararlandığını,herkesin aynı rolleri oynadığını söylemeleri karşısında şaşkınlığı bir kat daha arttı.Üstelik,bu yardımı almayı bir hak olarak düşünmeleri de,ayrıca üzüntü vericiydi.
Ağabey,sert tepki göstererek,bağırdı-çağırdı.Durumu düzeltmemeleri karşısında devlete şikayet edeceğini söyledi.
Ağabeyin sert tepkisi karşısında geri adım atan kardeşler,işlemleri durdurarak,destek talebinden vaz geçtiler.
Bir yıl sonra tekrar memlekete gelen ağabey,içindeki kuşkuyla birlikte durumu kontrol etmeye karar verdi.
Bir yıl önce taleplerini donduran kardeşler,kendisinin memleketten ayrılmasının akabinde diğer kardeşlerinin yeni talebiyle "Bakıcı Parası" desteğini yenilediklerini ve her ay iaşe bedelini aldıklarını öğrendiğinde dünyası ters döndü.


Öykü böyle..
Şimdi ağabeyin ne yaptığını yada yapacağını bilemiyoruz.Fakat,devletin ne yapması gerektiğini biliyoruz.
Bana göre devlet,bu tür yardımları alanları belli aralıklarla ziyaret ederek,günlük yaşam içinde kontrol etmelidir.
Kontrol olsun ki,gerçek mağdurlar mazlum olmasınlar.
Duyumlara göre,umulandan fazla olan talep karşısında devlet,bu durumdan kurtulmaya çalışıyor(muş).

Yada üstte verilen öneri oy hesapları için göz ardı ediliyor,izlenimi veriyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder