22 Eylül 2012 Cumartesi

Çocuklarımıza bilgisayarı kullanmayı öğretmeliyiz.

Bilgisayar kullanmayı öğrenmenin en etkili yöntemi nedir?
Okullarda öğrencilerimize bilgisayarı en iyi hangi yöntemle öğretebiliriz?
Resim düzenlemek,slayt ve sunum hazırlamak,video görüntüleri yapmak,facebook ve twitter kullanmak yeterli midir acaba ?...
Bence yeterli değildir.

Sıraladığımız etkinlikleri İlkokul 3 sınıfa devam eden bir öğrenci bilgisayarın başına geçtiği ilk andan itibaren,bir şekilde öğreniyor ve sosyal medyada kullanıyor.Zaten bunları da  özellikle facebook.com'da açtığı sayfasında kullanma ihtiyacı hissettiği için öğreniyor.
Sadece öğrenciler değil,toplumun büyük bir kısmı bilgisayarı bu şekilde kullanıyor yada oyun oynamak için...
İçlerinde çok az bir kesim,bilgisayar teknolojilerini kullanmaya kafa yoruyor.
Asıl soruyu şöyle sormalıyız.
1-Öğrencilerimize bilgisayar teknolojilerini çok iyi şekilde neden öğretmeliyiz?
2-Öğrencilerimize bilgisayar teknolojisini iyi kavratmak için neler yapılmalıdır?

Yanıt:1-Daha iki binli yılların başlarında okullar,özellikle de özel okullar iyi öğrencileri kapabilmek için,bilgisayar sınıfları açmaya başladığında,toplumun ilgisi de bu yöne kaymıştı.
Durumun farkında olan ebeveynler,çocuklarını bilgisayar sınıfı olana okullara gönderme telaşı yaşadılar.
Müfredata "Bilişim Teknolojileri" adı altında "Bilgisayar" dersleri kondu.hatta bazı sınıflarda ders saatleri haftada iki saat olarak belirlendi.
Fakat,yeterli klavuz kaynaklar olmaması,teknoloji yenilemelerinin çok pahalı olması,öğretmenlerin bilgi verme ve öğretimde sıkıntı yaşamaları gibi nedenlerden dolayı,devlet okullarında uygulama yavaş-yavaş sona erdi.Önce karneden çıkarıldı.Sonra "Seçmeli Ders" olarak işletildi.Daha sonra,onca masraflar yapılarak hazırlanan bilgisayar sınıfları,çöp yığınlarına dönüşerek,kaldırıldı.
Şimdi ise sadece öğretmenin denetiminde olan ve projeksiyon eşliğinde eğitim ve öğretim amaçlı kullanılan bir araç halinde kaldı.
Devletin,"Fatih Projesi" biraz yavaş işleyecek gibi görünüyor.Tam randımanlı oluşması için daha bir kaç yıl beklenecek,izlenimi veriyor.
Kaldı ki,sadece temel derslere yönelik,sınıf ortamında ders anlatımıyla sınırlı kalması durumunda,"sonunun "Bilgisayar Sınıfları" gibi olması kaçınılmazdır.Bir kaç yıla kalmaz,tabletleri çöp niyetine toplayanlara pazar alanı oluşturulur.
O zaman ne yapılmalıdır?

Yanıt.2-Kuşkusuz bu sorulara hem akademik anlamda hemde pratik kullanma anlamında bir çok yanıt bulunabilir.
Ama gözün gördüğünü diğer organlarda bir şekilde hisseder.Önce bilgisayarı,kendi adında,bilgisayar teknolojisi adıyla öğretmeliyiz.Daha sonra akademik dersleri yada temel dersleri öğrenmek için kullanmayı öğretmeliyiz.
En temel olanları yani, yazılım,uygulama,eklenti,program gibi özellikleri öğretmekle başlanabilir.
Bütün bunları yapabilmek içinde html,Css gibi kodlamaların neye yaradığını,nasıl ve hangi amaçla kullanılacağını öğretmek gerekir.

Peki,öğrencilerimize bilgisayarı en iyi şekilde nasıl öğretiriz?
Devlet,bu soruyu bana sorsa,yanıtım kısa ve net olur?
"Çocuklarımıza blog açmayı yada web site kurmayı öğretelim."derdim.
Çünkü:
Bir blog sayfası düzenlemek yada web sitesi oluşturmak için,bilgisayar teknolojilerinde kullanılan hemen her şeyi öğrenmek gerekmektedir.
Üstelik,öğrencilerin kendi ana dillerinde yazılı anlatımlarını en iyi şekilde geliştirmesi de artı bir kazanç olacaktır.
Yazı dilini iyi kullanmak için sesli düşünerek ve uygulayacak olması düşünme ve ifade etme yeteneklerinin artması demektir.
Üstelik site açmanın maliyeti de neredeyse -0- Tl giderle yapılmaktayken.
http://tr.wordpress.com/
http://www.blogger.com (İsteyen domain satın alabilir)
http://www.bedava-sitem.com/
http://www.blogcu.com/
gibi ücretsiz kullanım sağlayıcılar varken.
Ne dersiniz..
Bu yazıyı birileri okur da  önerilere kulak asar mı acaba?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder