7 Ocak 2013 Pazartesi

"İstemem,yan cebime koy." Politikası

Çok partili Türk siyaset tarihine baktığımızda,Türk halkının %80'ler civarında sağcı siyaset anlayışının destekçisi olduğunu görüyoruz.
1950' lerden bu yana Sağ siyasetçiler defalarca sistemi duvara toslatmış olsalar da,Türk halkının gelenekçi sağcı oylarıyla her toslatmanın arkasından yeni bir sağ lider çıkarmayı başarmışlardır.
Kısaca hatırlayalım.

Menderes dönemi dönemi sona erdiğinde yerini Süleyman Demirel liderliği doldurmuştur.Demirel dönemlerinin bir kaç kez tökezlettiği sistem,Özal hanedanlığını ortaya çıkarmıştır.Özal dönüşümlü olarak Demirel ile liderlik payesini paylaşırken rahmete erince Süleyman Demirel,"Baba" ünvanını alarak yerini Çiller ve ekibine bırakmıştır.
Altmış küsur yıllık çok partili Türk siyasetinin ideolojik sağ tarafında bulunan iki siyasi oluşumdan MGP-MSP-Fazilet-Refah değişimleriyle Erbakan ve tayfası sörfi dalışlarla,sistem içindebelli dönemlerde yer edinmeye çalışmışlardır.
Çillerden sonra bildiğiniz gibi Tayyip dönemi başlamış ve hala da onunla sürmektedir.
Ancak,sağ siyasetin yedek lastiği konumunda bulunan diğer siyasi akım MHP ve Ülkücü camia ise, ara dalışlar ile kendilerinden söz ettirmeyi başarmış olmalarına rağmen,her siyasi liderin en çok etkileyebildiği ve yanlarına çekebildiği oynak bir zemine sahip olmuşlardır.
Bu özellikleri bu dönemdeki siyaset arenasında daha da iyi izlenebilmektedir.
Örnek mi?
Başbakan, bir kaç ay önce Kürtlerle ilgili bir açıklama yaptı.Arkasından açıklanan kamuoyu araştırmalarında AKP'nin Güneydoğu'daki oylarında azalma görülürken,Milliyetçi oylarında artış  olduğu bilgileri geldi.
Başbakan ve ekibinin bu günlerde açıkladıkları yeni Kürt politikalarıyla ilgili sonuçlara baktığımızda zıt yerlerde bulunan  milliyetçi Türk destekçileri ile Milliyetçi Kürt destekçilerinin hiç uyuşmaz gibi duran politikaları AKP desteğiyle ortak bir noktada buluşmayı başarmışlardır.
Konu ile ilgili yazımızı destekleyen haber başlıklarını linklere tıklayarak,ulaşabilirsiniz.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/22305772.asp

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/22305855.asp





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder